Investitiile straine directe au fost orientate in perioada 1990-2007 in special catre industrie, care a atras 17,4 mld. euro, reprezentand 41% din totalul de 42,7 mld. euro plasati in Romania, in timp ce pe segmentul intermedieri financiare si asigurari au intrat aproape 10 mld. euro, reiese dintr-o analiza realizata de Institutul National de Statistica si Banca Nationala a Romaniei.
Datele arata ca investitorii straini au facut a doua industrializare a Romaniei, au contribuit decisiv la cresterea exporturilor si contribuie cu 71% la exporturi si doar 60% la importuri.
Insa investitiile straine, care pana acum au fost considerate o sursa de finantare sanatoasa a deficitului de cont curent, ar putea ajunge in curand sa puna presiune pe adancirea dezechilibrului extern in conditiile in care multinationalele incep sa repatrieze profiturile obtinute pe plan local, potrivit analistilor.
Investitiile s-au localizat cu precadere in industria prelucratoare (32,9%), in timp ce comertul are o pondere de 14% din total, atragand 5,9 mld. euro, iar sumele plasate in constructii si tranzactii imobiliare au ajuns la un sold de 3,3 mld. euro (7,7%).
Din soldul investitiilor straine directe de 42,77 mld. euro, cea mai mare parte, respectiv 31,5 miliarde euro (74%), reprezinta participatii la capital, iar restul sunt credite nete de la investitorii straini - 11,26 mld. euro. Imobilizarile corporale si necorporale, cu un sold la finele anului 2007 de 21,4 mld. euro, reprezinta 50% din totalul investitiilor straine directe, inducand un grad semnificativ de stabilitate al investitiei straine directe.
Anul trecut, investitiile straine directe nete au atins 7,25 mld. euro, din care mai mult de jumatate, respectiv 3,7 mld. euro, au reprezentat credite nete primite de la investitorii straini.
Participatiile directe la capital au reprezentat
2,2 mld. eu