Coalitia pentru o Guvernare Curata anunta ca pe pagina www.romaniacurata.ro au fost postate listele de monitorizare ale candidatilor la Parlament, incepind cu actualii parlamentari. Documentul contine informatii referitoare la modul cum au votat alesii la principalele legi anticoruptie sau proiecte legate de statul de drept. ONG-urile care formeaza Coalitia anunta ca monitorizarea va continua, iar in premiera, sunt invitati alegatorii sa contribuie la ea. “Incercam sa construim primul site anticoruptie din Romania”, a declarat pentru HotNews.ro Alina Mungiu Pippidi, presedintele Societatii Academice din Romania.
Cele 10 ONG-uri care semneaza comunicatul Coalitiei pentru o Guvernare Curata anunta ca, incepind din 17 noiembrie, pagina www.romaniacurata.ro va deveni un portal anticoruptie, care va gazdui monitorizari ale candidatilor la diferite functii publice, ale administratiei centrale si locale, anchete ale jurnalistilor din toata tara, informatii la zi despre anchetele judiciare in curs si despre institutiile care acopera justitia.
“Va fi o chestiune interactiva. Incercam sa construim primul site anticoruptie care sa fie completat de jurnalistii de investigatii si de simplii cetateni care detin informatii despre candidatii lor, informatii despre care ei cred ca ar trebui sa fie publice”, afirma Alina Mungiu Pippidi, presedinte SAR.
Monitorizarea din acest an contine pana acum informatii despre 248 de actuali parlamentari care au si statut de candidati. Monitorizarea are in vedere patru criterii:
daca parlamentarul-candidat s-a implicat in actiuni contra statului de drept (de exemplu, cum a votat diferite proiecte de lege esentiale in lupta anti-coruptie)daca a mai fost pe listele Coalitiei Pentru un Parlament Curatdaca a semnat sau nu Pactul pentru Statul de Drept propus in toamna acestui an tuturor partidelordaca are proble