Aproape jumătate din medicii care pregătesc pacienţii pentru operaţie au părăsit sistemul sanitarAproape jumătate din medicii care pregătesc pacienţii pentru operaţie au părăsit sistemul sanitar. În oraşele mici ale Moldovei există spitale care nu au niciun specialist în anestezie şi terapie intensivă (ATI). Medicii anestezişti au ajuns printre cei mai preţioşi angajaţi ai spitalelor din Moldova. „Numărul de anestezişti din sistem este mai mic decât cel necesar, gradul de acoperire fiind de doar 60 la sută”, estimează prof. dr. Vasile Astărăstoaie, preşedintele Colegiului Medicilor din România.
În aceste condiţii, anesteziştii rămaşi sunt plimbaţi încontinuu de la o secţie şi chiar de la un spital la altul, pentru a acoperi urgenţele.
„Într-o instituţie mare, cu foarte multe clinici şi secţii nu poţi angaja un anestezist pentru fiecare sector aşa că, de obicei, se apelează la moda împrumutului.
De multe ori, un astfel de angajat este suprasolicitat, prin intervenţii non-stop de la o secţie la alta”, a subliniat Astărăstoaie. Situaţia cea mai gravă se întâlneşte în oraşele mici din Moldova, unde există spitale fără niciun specialist ATI.
Anestezist cu ora,la Vatra Dornei
Fiecare spital din judeţul Suceava ar avea nevoie de cel puţin încă un medic anestezist, estimează Alexandru Lăzăreanu, directorul interimar al Autorităţii de Sănătate Publică (ASP). Situaţiile cele mai grave se înregistrează la Gura Humorului, unde acest post este vacant de mai mulţi ani, dar şi la Vatra Dornei, unde medicul titular s-a pensionat, dar mai lucrează cu ora pentru a asigura urgenţele de grad zero.
„În condiţiile în care apar urgenţe, pacienţii sunt trimişi de obicei la Spitalul Judeţean Suceava sau la cea mai apropiată unitate sanitară”, a explicat şeful ASP Suceava.
În doar un an,jumăt