Nemulţumiţi de tergiversarea majorării salariale, profesorii au ieşit în stradă de dimineaţă şi au început greva în şcoli. Clopoţelul a suna o nouă grevă de avertisment, astăzi, în toată ţara. Sursa: Marius Nica
1 /.
Timp de două ore, dascălii - nemulţumiţi de decizia guvernului de a amâna majorarea salarială de 50% până la 1 aprilie 2009 - au veni la clasă, dar nu i-au scos la tablă pe elevi. În paralel, o delegaţie a profesorilor a depus un memoriu la comisia de plângeri a Parlamentului European şi aşteaptă ca petiţia să fie dezbătută la Organizaţia Internaţională a Muncii, după cum a anunţat Aurel Cornea, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).
„Sunt mai multe plângeri făcute la Bruxelles, la mai multe organizaţii internaţionale, care au şi început să ne trimită mesaje de solidaritate. A fost nevoie să le explică m situaţia de trei ori, cu translator specializat, pentru că nu puteau înţelege faptul că un guvern respinge o lege votată de parlament. Credeau că e o eroare de comunicare!“, a declarat Gheorghe Isvoranu, liderul Federaţiei „Spiru Haret“.
Două ore de recreaţie
După acţiunea de pichetare a parlamentului, stabilită pentru această dimineaţă, de la ora 11.00, dascălii din trei sindicate - FSLI, Federaţia „Alma Mater“ şi Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) - au intrat în grevă de avertisment. „Nemulţumiţii“ au mers la cursuri, dar de la 12.00 la 14.00 nu au defăşurat nicio activitate didactică. Elevii prezenţi au fost doar supravegheaţi.
La grevă au participat peste 250.000 de profesori din toată ţara, cei mai mulţi fiind afiliaţi la FSLI (190.000). De asemenea, nici cei 45.000 de profesori din FEN nu şi-au ţinut azi orele, iar activitatea din universităţi este îngheţată în instituţiile în care predau profesori din „Alma Mater“.
Cu toate că au stabilit să