Romania ar putea fi prima tara din lume in care va fi instalata o microcentrala nucleara capabila sa furnizeze energie pentru 20.000 de locuinte, potrivit saptamanalului britanic The Observer, care il citeaza pe John Deal, directorul general al Hyperion, compania contractata pentru acest proiect. Potrivit lui Deal, centrala nucleara va avea dimensiunea unei "magazii pentru unelte de gradina" si va fi sigilata din fabricatie. Totodata, aceasta nu va avea piese detasabile si va fi imposibil de furat, fiind incastrata in beton si ingropata in pamant. In plus, "reactoarele nu contin material ce poate fi folosit in dezvoltarea armelor", a mai spus Deal. Centrala nucleara, care ar putea fi comercializata peste cinci ani, va costa aproximativ 25 de milioane de dolari. Astfel, la o comunitate de 10.000 de locuinte, investitia ar fi de 250 de dolari pentru fiecare camin, plus costul energiei, de 10 centi/watt.
Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) precizeaza insa ca nu a primit nici o solicitare pentru autorizarea centralei nucleare si ca nu stie nimic despre acest proiect, potrivit NewsIn, care citeaza reprezentantii autoritatii. CNCAN este autoritatea nationala in domeniul reglementarii, autorizarii si al controlului activitatilor nucleare, aflata sub coordonarea Guvernului Romaniei.
Expertii in energie romani sustin ca o astfel de sursa de energie nu este rentabila pentru o comunitate racordata la reteaua nationala de electricitate. "Este posibil ca aceasta energie sa fie de doua ori mai scumpa decat cea conventionala, fiind astfel nepractica pentru un cartier sau pentru un oras. Ar putea fi folosita mai degraba de o companie sau o societate privata", ne-a declarat Jean Constantinescu, presedintele Institutului National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Surselor de Energie (IRE). El a mai spus ca aceasta tehnologi