Un angajator poate investi foarte multi bani intr-un plan de beneficii, iar angajatii tot sa nu fie multumiti.
"Companiile romanesti ofera in primul rand abonament medical angajatilor, in proportie de 66%, urmat de asigurare medicala - cu peste 50% din angajatori care ofera acest beneficiu, pentru a-si proteja angajatii. Doar o mica parte ofera planuri de pensii - 15%, ca urmare a introducerii pilonului III sau scheme de beneficii flexibile - 9%", a declarat intr-un interviu pentru ZF Marketa Vylitova, senior associate in cadrul Mercer Cehia, citand date din studiul Total Remuneration Survey 2008, realizat de compania de con-sultanta in resurse umane in mai multe tari, printre care si Romania, si care acopera toate aspectele care tin de remuneratie - salarii, bonusuri, beneneficii pe termen lung si scurt.
Statele in care sistemul public de sanatate sau de pensii este slab dezvoltat sunt cele in care astfel de beneficii se vor dezvolta mai mult si vor prevala in cadrul pachetului oferit angajatilor.
Cu toate acestea, oferirea unui anumit beneficiu in detrimentul altuia depinde foarte mult de contextul economic. "In Rusia, spre exemplu, 96% dintre companiile mari si multinationale ofera abonament medical angajatilor, iar in Bulgaria procentul ajunge la 58%. In Cehia, insa, sistemul public de sanatate are servicii foarte bune si doar top managementul are acces la servicii medicale private, astfel ca doar 32% dintre companii ofera astfel de beneficii".
Asigurarea de viata predomina in cadrul pachetelor de beneficii oferite de companiile din Ungaria si Polonia, cu aproape doua treimi dintre angajatori, in timp ce doar jumatate dintre companiile din Bulgaria sau Rusia fac acest acest lucru.
Beneficiile legate de pensionare sunt larg raspandite in Cehia, unde 63% dintre angajatori le ofera, ca urmare a facilitatilor fiscale, si in Ungari