Traversata de o sosea europeana, comuna Viziru din judetul Braila, este departe de a se ridica la standardele europene: nici vorba de o retea de apa sau de gaze, ulite inguste si pline de gropi, iar la tot pasul, mormane de gunoi.
"Comuna sta ingropata in gunoaie", recunoaste viceprimarul Vasile Visalon, aratind ca eforturile facute pentru remedierea acestei situatii nu vor avea rezultatele scontate pina cind nu se va schimba mentalitatea localnicilor. Deocamdata, nu putini sint cei care isi pastreaza obiceiul de a arunca gunoaiele din gospodarie unde le vine la indemina: la marginea drumurilor sau in plin centrul comunei ori pe terenurile arabile ale consatenilor.
Comuna, care numara peste 6.600 de suflete, dispune de trei platforme pentru colectarea gunoiului, fiecare cu o suprafata de cite 1,5 hectare. "Le pazim permanent, dar ei arunca gunoiul in alta parte. Te trezesti peste noapte cu movile de gunoi peste tot", spune viceprimarul Vasile Visalon. Autoritatile locale sustin ca amenzile in astfel de situatii nu reprezinta o solutie, tinind cont de saracia oamenilor. "Este foarte simplu sa dai amenzi, dar este greu sa le incasezi, pentru ca nu prea sint bani. Oamenii sint in pragul subzistentei, traiesc din pamint, iar ultimii ani nu au fost buni pentru agricultura. Pensiile taranilor sint mici, de 1-2 milioane si in situatia asta sint peste 1.000 de oameni", sustine primarul comunei, Dima Priceputu.
Pentru a se alinia la directivele europene, autoritatile locale au obligatia de a inchide cele trei platforme de gunoi pina la data de 15 iunie 2009. Muntii de gunoi trebuie acoperiti cu un strat de argila, apoi cu unul de cernoziom, astfel ca pe suprafetele respective sa poata creste din nou vegetatie. "Zeci de miliarde de lei sint ingropate in aceste platforme de gunoi. Este aici o bogatie de care multi nu-si dau seama. Platim citeva