Pe fondul actualelor turbulente de pe piata financiara internationala au inceput sa fie adusi in discutie termeni care pareau de mult uitati, precum cel de faliment national. Ce desemneaza insa acest concept?
"Criza financiara ar fi putut provoca un faliment national si, in paralel, o criza sociala puternica ce ar fi degenerat dintr-un astfel de dezechilibru economic", a declarat Ferenc Gyurcsany, premierul ungar, intr-un interviu acordat unei publicatii nationale.
Gyurcsany a precizat ca, lovita din plin, Ungaria a evitat un faliment national doar datorita ajutorului international primit de la Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala.
Declaratia premierului ungar a survenit la cateva saptamani, dupa ce premierul islandez, Geir Haarde a afirmat ca tara pe care o conduce risca sa intre in faliment national. Declaratia vine pe fondul unei incercari a acestuia de a pregati terenul pentru a oferi institutiilor de reglementare autoritatea sa preia controlul asupra bancilor aflate in dificultate in conditiile in care inrautatirea crizei financiare aproape a sters insula de pe harta sistemului financiar global. "Suntem pusi in fata unui real pericol, ca economia islandeza, in cel mai pesimist scenariu, sa fie atrasa impreuna cu bancile intr-un vartej al carui rezultat ar putea fi falimentul national", marturisea Haarde.
Perioada de boom economic ce a dominat ultimele doua decenii a permis oamenilor sa-si stearga din memorie imagini deloc flatante pentru sectorul financiar sau economic ce caracterizau lumea la inceputul anilor '90. Noua conditie a lumii a readus insa in prim plan lucruri despre care nimeni nu mai vorbea, pe care toti le uitasera si nimeni nu credea ca pot reveni in prim plan.
Pe fondul actualelor turbulente, conceptul de faliment a pierdut foarte mult din substanta, in conditiile in care ultimele