Cartoful se numără printre cele mai populare alimente de pe Terra. De-a lungul secolelor au fost "create" numeroase reţete care îl au în lista de ingrediente.
Recent, ONU a editat o carte de bucate – "Cartoful: în jurul lumii, prin 200 de reţete" – care propune o mulţime de idei culinare, mai sofisticate decât obişnuiţii cartofi prăjiţi ori decât piureul de cartofi. În Italia, acest tubercul se prepară bine în asociere cu mascarpone, în Germania i se pun alături cârnăciori picanţi, în vreme ce – precizează autorii cărţii –, în Moldova, din cartofi se pregăteşte o supă dreasă cu smântână şi pătrunjel verde. Cartea a fost publicată de Comisia Economică a Naţiunilor Unite pentru Europa şi a fost prilejuită de Anul Internaţional al Cartofului. La lansarea volumului, Pier Giacomo Bianchi (CEE-ONU), citat de France Presse, afirma: "Cartoful se numără printre legumele cele mai sănătoase, posedă o mare cantitate de proteine de mare calitate, spre deosebire de alţi tuberculi comestibili sau de unele plante rădăcinoase". Totuşi, nu toate reţetele adunate în volum sunt dietetice, sublinia Serghei Malanitcev, şeful secţiei de Standarde de calitate pentru agricultură din CEE-ONU, referindu-se la cartofii prăjiţi (în diferite variante) ori la "cartofii cu caramel", specifici pentru Danemarca.
Cartoful se numără printre cele mai populare alimente de pe Terra. De-a lungul secolelor au fost "create" numeroase reţete care îl au în lista de ingrediente.
Recent, ONU a editat o carte de bucate – "Cartoful: în jurul lumii, prin 200 de reţete" – care propune o mulţime de idei culinare, mai sofisticate decât obişnuiţii cartofi prăjiţi ori decât piureul de cartofi. În Italia, acest tubercul se prepară bine în asociere cu mascarpone, în Germania i se pun alături cârnăciori picanţi, în vreme ce – precizează autorii cărţii –, în Moldova, din cartofi se pregăt