In 8 noiembrie, Liga Asociatiilor Romano-Germane (LARG) a avut adunarea generala si de alegeri ale consiliului de conducere pe urmatorii 2 ani. N-a lipsit tema fierbinte a alegerilor parlamentare din 30 noiembrie. Pentru prima data in istorie, romanii de peste granite au candidati si din randurile lor, pentru Parlament si Senat. LARG insa nu e multumita de amestecarea „DIASPOREI” cu alte categorii de romani, ramasi istoric sau aflati la lucru peste granite si considera ca „romanilor din diaspora li s-a ingradit posibilitatea de a candida independent”.
Punctul pe diaspora
In 8 noiembrie, fostul presedinte al Ligii LARG, Lucian Glass (Stuttgart) a predat stafeta lui Florin Zaheu (Stuttgart). Vicepresedinte a fost reales Alexandru Schäfer-Girleanu (Nürnberg). Presedinte onorific al Ligii este arhitectul Gheorghe Sasarman (München). Referinte despre istoricul si prezentul Ligii pot fi gasite in articolele „S-a votat Liga Sud“ http://www.rom2.de/modules.php?name=News&file=article&sid=1051, „Avem o Liga, ce facem cu ea?“ http://www.rom2.de/modules.php?name=News&file=article&sid=153 , pe site-urile www.agero-stuttgart.de si www.larg.de.
In comunicatul de presa al LARG se face distinctia intre diversele categorii de romani aflate in afara granitelor Romaniei, Liga insistand pe categoria celor „stabiliti definitiv in alte tari si care constituie diaspora romaneasca”. Acestei categorii i se atribuie mentinerea, pe vremea comunismului, a ideii „de libertate si democratie a poporului roman”, ca si „ajutorarea tarii sub multiple forme cat si la sprijinirea ei privind integrarea in structurile europene”.
„Tocmai de aceea, de ani de zile diaspora solicita sa fie reprezentata in Parlamentul Romaniei, dupa modelul celorlalte tari europene”, se mai spune in Comunicatul de presa din 11 noiembrie, transmis prin mail de purtatorul de cuvant al LARG,