Presedintele american George W. Bush, aflat la final de mandat, sustine ca s-a inteles cu liderii europeni asupra "masurilor comune" in ceea ce priveste abordarea crizei financiare, ce vor fi discutate pe 15 noiembrie in cadrul summitului G20 (grupul celor mai industrializate 20 de state ale lumii) la Washington.
"Credem ca exista o serie de masuri comune pentru a aborda criza financiara, iar presedintele Bush de-abia asteapta sa discute cu liderii europeni despre cum ar trebui avansate noi reforme pentru pietele financiare", a declarat Dana Perino, purtatoarea de cuvant a Casei Albe. Insa Bush nu a dat detalii despre pozitia pe care o va adopta Washingtonul in timpul summitului.
Uniunea Europeana incearca sa prezinte la summitul de la Washington o pozitie comuna - cel putin aceasta a fost, formal, decizia luata la intalnirea sefilor de stat si de guvern de saptamana treuta.
"Vom apara o pozitie comuna, o viziune pentru restructurarea sistemului financiar", a declarat saptamana trecuta presedintele francez Nicolas Sarkozy, a carui tara detine in prezent presedintia rotativa a Uniunii Europene.
Saptamana trecuta la Bruxelles, liderii celor 27 de state ale Uniunii Europene s-au inteles asupra necesitatii unei noi arhitecturi a sistemului financiar international. Principalele masuri stabilite de liderii europeni si care vor fi prezentate la Washington pretind o mai mare transparenta pe piata tranzactiilor financiare, un sistem de prevenire a riscurilor pentru fondurile de investitii cu risc ridicat si un rol central al Fondului Monetar International (FMI) intr-o "arhitectura financiara mai eficienta".
De asemenea, sefii de stat si de guvern din UE s-au mai inteles sa propuna la Washington o supraveghere atenta a agentiilor de rating, extinderea campului de reglare si supraveghere pe piata financiara si implementarea unui cod de reguli pentr