In 2002, cu salariul mediu din Capitala se putea achita un apartament cu doua camere in 66 de luni, in timp ce in prezent un bucurestean care castiga salariul mediu are nevoie de 200 de luni pentru a-si cumpara aceeasi locuinta, dar cu sase ani mai veche.
Raportul dintre pretul mediu al unui apartament cu doua camere din cartierul bucurestean Vitan si salariul mediu net din Capitala a crescut de trei ori in ultimii sase ani, gradul de accesibilitate a locuintelor scazand proportional, arata o analiza ZF realizata pe baza datelor de la Institutul National de Statistica si de la firma de consultanta imobiliara Coldwell Banker.
Salariul mediu din Bucuresti era de circa 188 euro in 2002, in timp ce un apartament cu doua camere in Vitan costa 12.500 de euro. In prezent, salariul mediu in Bucuresti este de 2,5 ori mai mare - 460 de euro -, in timp ce pretul locuintelor a crescut de mai mult de sapte ori, la circa 90.000 de euro pentru un apartament cu doua camere in zona Vitan.
Consultantii apreciaza ca preturile erau in acea perioada subevaluate, in conditiile in care putini erau cei care-si puteau permite sa cumpere locuinte, din cauza lipsei instrumentelor financiar-bancare.
"Atunci era o piata a lichiditatilor, care insa s-a dezvoltat datorita aparitiei creditului ipotecar. In plus, preturile de cumparare la vremea respectiva nu erau unele la care sa poti reconstrui acel produs. Era ca si cum ai vinde solduri. Preturile locuintelor vechi au fost trase in sus de produsele noi, iar in capitalism regula este sa ceri maximul cat poate suporta cererea, nu minimul care iti asigura profit", apreciaza Andrei Sandu, directorul firmei de consultanta imobiliara Media City.
Opinia este sustinuta si de reprezentantii firmei de consultanta imobiliara CBRE Eurisko, acestia adaugand ca dezvoltarea economica si numarul mic de locuinte noi livrate in