Sorin Ioniţă: "După ce ruşii au arătat pisica bulgarilor luna trecută, prefăcându-se că încep discuţii cu România ca rută alternativă pentru proiectul lor de gazoduct Southstream - el însuşi o iniţiativă menită să torpileze gazoductul mult mai european şi ezitant Nabucco - era firesc să se ivească la orizont şi Gerhard Schröder, promotor neobosit al strategiilor energetice moscovite."
Fostul cancelar german soseşte azi la Bucureşti, invitat al forumului „Energia în Europa Centrală şi de Est“, pentru a vorbi despre securitatea energetică în regiune. Iată ce înseamnă omul potrivit la locul potrivit, având în vedere că nimeni n-a făcut mai mult decât el ca s-o submineze, prin acorduri bilaterale cu Gazprom, peste capul polonezilor şi balticilor. Este acelaşi Schröder care, anul trecut, lansându-şi o carte de memorii la Moscova, declara presei că UE a ajuns ostaticul intereselor naţionaliste antiruseşti ale unora dintre membrii săi, că Rusia are dreptate când pune embargo pe produsele poloneze din carne (altfel acceptate la export în Europa) şi că Uniunea trebuie să respingă „pornirile naţionaliste înguste ale statelor membre, pentru a scăpa de tendinţele care obstrucţionează dezvoltarea relaţiilor Rusiei cu UE şi integrarea europeană“. Tare, nu?
În definitiv, nu persoana fostului cancelar contează la discuţiile de azi, ci chiar tema în sine, delicată şi cu puternice reverberaţii politice. Pentru că nu poţi să discuţi de energie în Europa Centrală şi de Est fără să te uiţi spre furnizorii săi de petrol şi gaze de la răsărit, observând cum s-a întărit poziţia Rusiei în zonă de un an încoace. Şurubul s-a strâns în relaţiile cu vecinii, totul culminând în august cu criza şi războiul din Georgia. Nimeni nu se mai îndoieşte acum că puţine se vor mişca pe aici fără acordul său tacit, iar consecinţele sunt directe în energie, sector în care proprietatea