O data cu intrarea in piata comuna, Romania a renuntat la orice bariere de protectie fata de produsele europene. Piata alimentelor este coplesita. Cifrele arata ca anul trecut importurile de alimente au fost mai mari cu mai mult de doua miliarde de euro decat exporturile, in crestere cu o jumatate de miliard de euro fata de anul precedent.
Cel mai prost stau piata carnii si cea a mezelurilor, unde producatorii interni nu mai acopera decat 10-20 %. Cu atat mai grav cu cat exporturile de carne de porc spre piata comuna sunt oprite din cauza problemei pestei porcine. Nici macar vinul nu sta bine – jumatate din piata este dominata de importuri: Uniunea Europeana importa vin din Australia si Africa de Sud, asa ca acestea au inceput sa apara si in Romania. Piata laptelui sta mai bine – 80% din vanzari vin din productia interna, dar capitolul branzeturi este serios atacat de importuri.
Nu intamplator, anul 2008 a vazut primele demonstratii ale fermierilor cu animale cu tot, la poarta Ministerului Agriculturii. Iar cererile producatorilor au intrat in atentia publicului in momentul in care au fost atacate preturile alimentelor in hypermarketuri.
Interventia de mediator a Ministerului Agriculturii a dus in primavara la semnarea unui cod de bune practici intre producatorii romani si mai multe lanturi de mari magazine. Era vorba de reducerea numarului de taxe, toate cu reflectare in pretul catre consumator. Care a fost urmarea? "Nici una, hypermarketurile sunt la fel de agresive, se plange Nicolae stefan de la Agrostar. E o lupta inegala cu niste colosi de o putere financiara imensa. Codul de bune practici ar trebui sa devina lege ca sa se aplice. Dar nu vor putea sa treaca legea prin Parlament. Nici Consiliul Concurentei nu are forta suficienta ca sa arbitreze corect", spune el.
Conflictul se desfasoara insa intr-o ecuatie foarte stramta, dar nu n