Agentia de evaluare Fitch a coborat ratingul Romaniei pentru credite pe termen lung in valuta cu doua trepte, la "BB plus", cu perspectiva negativa si a exclus Romania din categoria "investment grade", pe seama temerilor privind politicile macroeconomice si capacitatea statului de a evita o criza financiara si economica severa.
Printre argumentele aduse figureaza deficitul de cont curent, Fitch sustinand ca acesta creste in continuare si va depasi 14% din PIB in acest an, alimentat de cresterea excesiva a sectorului de creditare. Opinia este contrazisa de analistii romani care amintesc de tendinta de restrangere si de plafonare a dezechilibrului extern din primele opt luni, estimand plasarea acestuia sub 14%.
"Ponderea deficitului de cont curent in PIB este in scadere fata de anul trecut, urmand sa coboare la 13,5% pana la sfarsitul anului, fata de circa 14% in 2007. Este foarte important sa ne gandim ca la inceputul anului principala grija era ca deficitul de cont curent sa nu ajunga la 17% din PIB. De asemenea, ritmul de crestere a creditarii s-a temperat comparativ cu ianuarie. Corectia deja a inceput. Decizia mi se pare nejustificata", afirma Lucian Anghel, eoonomistul-sef al BCR.
Fitch considera ca este nevoie de o ajustare mai puternica a politicii, in special a celei fiscale, pentru a evita o criza valutara, situatie in care ar fi nevoie de un suport substantial de finantare de la comunitatea internationala, pentru a preveni o criza a economiei si a creditarii. Ratingul acordat Romaniei pentru datoriile pe termen lung in moneda locala a fost revizuit in scadere de la "BBB plus" la "BBB minus", cu perspectiva negativa. Analistii apreciaza ca decizia Fitch este "amuzanta", nemeritata si nejustificata deoarece analiza agentiei este incompleta, nu tine cont de fundamentele economice sau de statutul de tara membra a UE.
La randul sau, minis