China va stimula economia ce da semne de oboseala printr-un pachet financiar "voluminios", masura ce ar putea in timp actiona si asupra efectelor incetinirii economice globale, scrie International Herald Tribune.
Beijingul a anuntat, de-o maniera neasteptata, ca va cheltui o suma estimata la 586 mld. dolari (458 mld. euro) pana in 2010 in mare parte pentru proiecte ce vizeaza infrastructura nationala si bunastarea sociala. Sunt in plan constructia de noi drumuri de cale ferata, tronsoane de metrou si aeroporturi, precum si reconstructia unor zone, precum cele devastate de cutremurul din regiunea Sichuan in mai.
Pachetul financiar, ce a fost anuntat de Consiliul de Stat, este cel mai important efort din istorie, intreprins de guvern, menit sa stimuleze economia. Suma ce va fi atribuita se va ridica la 7% din Produsul Intern Brut al statului in fiecare din urmatorii doi ani. Beijingul a anuntat de asemenea ca va relaxa conditiile de creditare si va incuraja procesul de imprumut, si acestor masuri li se va adauga o "politica fiscala proactiva", al carei rol va fi acela de a pune economia pe picioare.
"In ultimele doua luni, criza financiara globala si-a intensificat puterea de actiune zilnic", a afirmat Consiliul de Stat. "In incercarea de a extinde procesul investitional, trebuie sa actionezi rapid si ferm."
Planul menit sa stimuleze economia ar implica un efort enorm pentru orice stat, cu atat mai mult pentru unul al carui Produs Intern Brut este mai mic decat al majoritatii statelor industrializate, undeva in jurul valorii de 3.500 mld. dolari (2735 mld. euro). Prin comparatie, Statele Unite, cu o economie ce valoreaza aproximativ 14.000 mld. dolari (10.943 mld. euro), a emis reduceri de impozite in aceasta vara in valoare de aproximativ 100 mld. dolari (78,17 mld. euro). Germania a aprobat saptamana trecuta un plan financiar in acelasi scop