Trei femei din patru au lipsă de magneziu. Sunt expuse acestui risc mai ales cele care ţin cure drastice de slăbire. Consecinţele: nervozitate, oboseală, insomnii, palpitaţii, depresie, dureri musculare, predispoziţie la infecţii.
Un bol de germeni de grâu ne furnizează 250-270 mg de magneziu
Credit: stockxpert.com
Magneziul este un mineral de bază pentru buna funcţionare a organismului, fiind implicat în procesul de metabolism, imunitate, activitatea cardiacă, sistemul nervos, activitatea musculară, echilibrul emoţional. În cazul adulţilor, cantitatea totală de magneziu trebuie să ajungă la 25 de grame. Astfel, magneziul este al treilea mineral ca pondere în organism, după fosfor (700 de grame) şi calciu (peste un kilogram). 99% din cantitatea totală de magneziu se găseşte în celule, mai ales în cele osoase şi nervoase. Acestea se regenerează periodic, iar rezervele de magneziu trebuie refăcute zilnic.
DOZA ZILNICĂ
Pentru a ne asigura cantitatea necesară de magneziu trebuie să luăm zilnic din alimentaţie 300-350 miligrame de magneziu. Însă 77% din femei nu ating această doză zilnică. În cazul femeilor însărcinate şi al celor care alăptează, doza trebuie să crească la 400 miligrame, iar în cazul vârstnicilor – la 420 miligrame. De asemenea, persoanele care fac sport au nevoie de 500 miligrame de magneziu zilnic.
Aportul de magneziu este strâns legat de aportul caloric: 1.000 de calorii furnizează aproximativ 120 miligrame de magneziu. Aşa se explică de ce femeile care ţin diete hipocalorice au lipsă de magneziu. Alcoolul, unele antibiotice, anticoncepţionalele duc la pierderea magneziului. Diabetul şi hipertensiunea favorizează, de asemenea, deficitul de magneziu.
CEREALE INTEGRALE, NUCI, KIWI
Alimentaţia actuală este mult mai săracă în magneziu decât cea din trecut.