Alaturi de competitie si de sistemul judiciar, agricultura a fost unul dintre capitolele cele mai dificile in negocierile de aderare. Abia in 2008 agricultura e pe cale sa iasa cu basma curata din noianul de rapoarte si avertismente.
PSD sustine ca Romania a pierdut bani din fondurile structurale (bani pentru statele membre). Ministrul in functie raspunde ca banii n-au ajuns inca si ca cei 600 de milioane de euro vor veni integral pana in 2013, alaturi de fonduri din alte programe. Ultima vizita a expertilor europeni, de acum cateva saptamani, sustine Dacian Ciolos, a dus la concluzia ca lucrurile au evoluat la toate agentiile de plati.
Presedintele Agrostar, Nicolae stefan, spune ca procedurile APIA si ale ADRP (Agentia de Dezvoltare Rurala si Pescuit) sunt greoaie si cu atat mai confuze cu cat oamenii nu le cunosc. In plus, intarzierile la plata cu cate 6 luni sunt regula la APIA.
Dacian Ciolos admite ca taranii nu sunt bine primiti in agentiile statului. Dar atrage atentia ca, dincolo de intarzierile remediate in cele din urma, slabiciunea fermierilor vine si din lipsa lor de unitate. Exista propunerea ca Oficiile de Consultanta din Judete – cele care scriu proiecte pentru bani europeni – sa fie baza unde sa se organizeze Camerele Agricole – organizatii private ale taranilor. Cei care stau acum in anticamere si in spatele ghiseelor ar urma sa devina sefi, lucru greu de acceptat pentru birocratia judeteana consacrata. PSD respinge ideea din start: Valeriu Steriu spune ca asociatiile locale de tarani nu sunt reprezentative. Cu toate acestea, exista un exemplu brevetat. Polonia a pornit in 2004 cu 30% populatie activa in agricultura, dar in trei ani 2 treimi dintre acesti oameni aveau propriile lor afaceri, fara sa-si paraseasca neaparat tinuturile natale. Numai ca la Varsovia, ministerul agriculturii negociaza, alaturi de Camerele Agricole pr