Putine regiuni din Europa au prosperat in ultimii ani precum Zaragoza, oras cu o populatie de 700.000 de locuitori, aflat la rascruce de drumuri, la jumatatea distantei intre Barcelona si Madrid.
Angajatii de la uzinele din Zaragoza si-au luat ore suplimentare, iar companiile au angajat muncitori temporari pentru a satisface cererea in crestere a consumatorilor. Sase noi poduri au fost construite peste raul Ebro, iar cladirile de birouri s-au umplut pana la refuz imediat dupa ce au fost puse in uz, scrie International Herald Tribune.
Resedinta regiunii cu cea mai accentuata evolutie economica din Spania, Zaragoza si-a continuat progresul chiar si dupa ce coasta mediteraneana a Spaniei a demonstrat ca excesul imobiliar nu reprezinta exclusiv un sindrom american. Insa pe masura ce toamna s-a coborat treptat dinspre Pirinei, Zaragoza si zonele limitrofe din Aragon au cunoscut debutul crizei economice. Problemele ce au survenit in aceasta regiune demonstreaza ca ceea ce a parut initial un colaps limitat la industria financiara si imobiliara ar putea cuprinde o serie de alte sectoare fundamentale ale economiei europene, precum productia.
Pentru generatia de tineri spanioli care au cunoscut numai vremuri de prosperitate economica, declinul este socant. "Poate ca pentru cei mai in varsta criza nu reprezinta o surpriza, insa pentru mine este o noutate", a afirmat Francisco Braulio, in varsta de 31 ani, angajat la Valeo Termico, firma furnizoare de componente auto pentru General Motors.
Braulio si sotia sa si-au amanat planurile de a avea copii pentru moment si economisesc bani luand masa si urmarind filme acasa in loc sa mearga in oras.
Soarta Zaragozei devine exponentiala pentru declinul ce se extinde in prezent la nivelul Spaniei si al celorlalte state europene.
Recent, Comisia Europeana a anuntat ca cele 15 state membre ale zonei euro pa