Preţurile unei reşedinţe secundare medii se situează între 80.000 şi 200.000 de euro. Deşi, de multe ori, achiziţia unei case de vacanţă este privită ca un moft, există câteva zone la nivelul ţării care se bucură de atenţia deosebită a cumpărătorilor. Care ar fi, din punct de vedere investiţional, cele mai propice zone pentru deţinerea unei locuinţe secundare? Roxana Savaliuc, expert evaluator în cadrul agenţiei Mediacity, spune că pe primul loc în alegerile românilor se situează zona de munte, urmată de litoral şi, în cele din urmă, de Maramureş.
În ceea ce priveşte preferinţele cumpărătorilor pentru un anumit tip de locuinţă, acestea sunt, de cele mai multe ori, dictate de venituri. „Oamenii ar prefera o casă, însă, în ultimă instanţă, cumpără ceea ce îşi permit. Astfel, în funcţie de capacitatea de achiziţie, persoanele cu venituri medii se vor orienta spre apartamente de vacanţă, iar cele cu venituri mari optează, majoritatea, pentru case de vacanţă”, spune reprezentanta companiei.
Aceasta preconizează că atât în zona de munte, cât şi pe litoral, o casă poate fi cumpărată cu un preţ mediu de 200.000 de euro, în timp ce un apartament cu două camere variază între 100.000 şi 120.000 de euro. În zona Maramureşului, unde opţiunea apartamentelor nu prea există, cumpărătorii se îndreaptă, de obicei, fie spre vile cu preţuri de 150.000 de euro, fie spre case tradiţionale, din lemn, ce variază între 80.000 şi 100.000 de euro.
Brebu, punctul de fierbere al Văii Prahovei
În rândul celor care decid să opteze pentru o locuinţă la munte, Valea Prahovei este cea care primează. Amplasamentul favorabil, peisajele deosebite şi gradul ridicat de dezvoltare din punct de vedere turistic sunt principalele avantaje oferite de aceasta. Un dezavantaj al staţiunilor consacrate din Valea Prahovei este constituit, însă, de preţurile