Boomul imobiliar din ultimii ani a trecut aproape neobservat în Craiova. În interiorul oraşului, clădirile de locuinţe noi sunt rare şi de mici dimensiuni. La ieşirea din Craiova se ridică peste 100 de vile noi. Blocuri mai înalte de trei etaje nu există, pentru că zona este una deosebit de activă din punct de vedere seismic. Lipsa construcţiilor noi este o problemă cu care craiovenii s-au tot confruntat în ultimii 150 de ani. „Numai Craiova este menită a sta pe loc, a fi moartă, a nu avea sufletul să o anime, numai Craiova stă de treizeci de ani cu podurile sale de atunci, cu fântânile sale de atunci, cu ruinele sale, cu necurăţeniile sale, încât la aspectul ei astăzi crede cineva că angelul destrucţiunii planează peste dânsa”, scria ziarul “Vocea Oltului” la 31 martie 1860.
Clădirile nou-construite lipseau cu desăvârşire şi la sfârşitul secolului al XIX-lea. „Oraşul are în interiorul lui atâtea locuri virane şi nu se construieşte nimic pe ele. În multe părţi se cultivă porumb în loc să se ridice construcţii şi este evident că în asemenea condiţii oraşul nu va putea să progreseze”, spune un raport al autorităţilor vremii, citat de Luchian C. Deaconu în cartea sa, „Craiova 1898 – 1916”.
Craiova a cunoscut totuşi modernizarea, în special în timpul mandatului de primar al lui Nicolae Romanescu. Astăzi lucrurile stau mult mai bine, deşi în interiorul Craiovei nu sunt multe clădiri de locuinţe noi. „În centrul oraşului piaţa imobiliară este reprezentată în special pe segmentul rezidenţial.
Predominante sunt blocurile, iar noile construcţii, în general clădiri mici, de cel mult şase etaje, cu maximum 20 de apartamente au început să fie ridicate haotic, fără o precedentă analiză a calităţii, fără a lua în considerare locurile de parcare şi căile de acces. Din 2007 au început să apară câteva proiecte rezidenţiale mai mari”, se arată