La Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" din Iasi urmeaza cursurile serale mai multe persoane care, in ciuda stresului si a oboselii zilnice provocate de meseriile grele care le asigura traiul, au rezultate bune la invatatura si foarte putine absente. In timpul zilei, acesti oameni trecuti de prima tinerete sunt nevoiti sa-si castige existenta de pe urma unor indeletniciri modeste.
Ileana Macovei (42 de ani) este, dimineata, femeie de serviciu in caminul T17 din campusul Tudor Vladimirescu, iar seara – studenta in anul II la Facultatea de Metalurgie. "Nu-mi este deloc usor. Uneori imi baga recuperari de laboratoare dimineata si trebuie sa rog colegele sa-mi tina locul. Sunt foarte obosita. Da, mi s-a intamplat sa adorm la cursuri. Sa vedeti ce scris am cand sunt obosita, dar reusesc sa recuperez", povesteste Ileana.
In sesiune, conducerea administrativa a Universitatii Tehnice de care apartine campusul Tudor Vladimirescu este intelegatoare cu ea si-i acorda concediu fara plata sau concediu de odihna pentru a reusi sa invete. "Fiecare om are dreptul la educatie si au fost cazuri in istorie cand oameni simpli au facut descoperiri epocale. Este foarte greu pentru acesti oameni si le admir efortul pe care-l depun din tot sufletul. Sunt vreo patru sau cinci studenti la noi care au o asemenea situatie si le acordam tot concursul pentru a-si definitiva studiile, dar asta nu inseamna ca sunt favorizati la examene. Ei sunt ajutati cu zilele libere pentru sesiune si concediile fara plata", a precizat prof. univ. dr. Ion Giura, rectorul Universitatii Tehnice "Gh. Asachi" din Iasi. Ileana Macovei a urmat si liceul tot la seral si a reusit sa termine anul I al studiilor universitare cu media generala 7,32, fara sa aiba vreo restanta.
Pe Costel Haralambie il cunoaste toata lumea din campusul Codrescu. Este portar la caminul C3, locuit in majori