Printre noile specii recent descoperite in partea sudica a oceanelor este si o specie de caracatite. Aceasta este considerata de catre biologii marini drept cea mai apropiata de stramosul comun al caracatitelor care traiesc azi in zonele abisale, care ar fi trait in oceanele din apropierea Antarcticii acum mai bine de 30 de milioane de ani.
Descoperirile, care au presupus si analiza genetica a ADN-ului prelevat de la diferitele specii de caracatite, au fost facute de catre biologii de la Queen`s University Belfast, din Irlanda de Nord. Acestia au anuntat ca speciile existente de caracatite care traiesc in zonele adanci ar fi evoluat dintr-un stramos comun, care ar fi trait insa in ape cu adancimi mici, in apropierea tarmurilor.
Conform cercetatorilor, acest stramos comun ar fi fost transportat acum 30 de milioane de ani din zona Antarcticii spre celelalte oceane de catre curentii de apa bogati in saruri si substante nutritive, iar in decursul timpului din aceasta specie ar fi evoluat specii noi, care ar fi inceput sa reziste la adancimi din ce in ce mai mari.
Acum, recent descoperita specie Megaleledone setebos pare a fi cea mai apropiata de acest stramos comun al caracatitelor specifice zonelor abisale. Aceasta traieste tot in Oceanul Sudic (partea sudica a oceanelor Atlantic, Indian si Pacific, din jurul Antarcticii), la fel ca si stramosul sau si are trasaturi caracteristice zonelor abisale, care sunt aflate permanent in intuneric. Una dintre aceste adaptari este disparitia sacului de cerneala, care ar fi devenit inutil in lipsa luminii.
Studiile, publicate in revista Cladistics si anuntate de catre BBC, vor fi prezentate in aceasta saptamana la Valencia, in Spania, unde are loc Conferinta Mondiala pentru Biologie Marina.
La aceasta conferinta vor fi discutate si progresele facute pentru realizarea Recensa