Este ziua 316 a anului - Au mai rămas 50 de zile
Soarele
Răsare la 7:07
Apune la 16:52
Luna
Răsare la 15:23
Apune la 4:43
Lună plină
13 noiembrie
Ultimul pătrar (Luna în descreştere)
20 noiembrie
Lună nouă
27 noiembrie
Primul pătrar (Luna în creştere)
5 decembrie
Proverbul zilei:
"Ca o pungă"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara
Sărbătoare creştină: Sf. Mucenici Mina, Victor şi Vichenţie; Sf. Muceniţă Ştefanida; Cuv. Teodor Studitul
Astăzi este pomenit Sfântul Mucenic Victor. Acesta a trăit pe vremea lui Antonin, împăratul romanilor, şi a lui Sevastian, guvernatorul Italiei. A fost silit să se lepede de Hristos, dar el nu a vrut să se supună. De aceea l-au chinuit şi, rămânând nevătămat, prin puterea lui Dumnezeu, a fost despuiat de piele. Atunci şi-a dat sufletul în mâinile Domnului. Tot în această zi este pomenit Sfântul Mucenic Vichenţie, diaconul. Acesta, aflându-se în Augustopoli, cetate din Ispania, a fost prins şi adus la divanul dregătorului Daţiat, care a poruncit să fie dus în Valencia, unde a fost întemniţat. Peste puţin timp a fost răstignit pe o cruce şi supus la nenumărate chinuri şi torturi.
Credinţe populare, tradiţii, semneZiua din Calendarul popular dedicată personajului doveditor al răufăcătorilor, Mina, care a preluat din Calendarul ortodox numele şi data de celebrare ale Sfântului Mucenic Mina (11 nov.) este numită, prin Moldova, Ziua Tâlharilor.
Printre practicile magice efectuate pentru aflarea adevărului în perioada 11 noiembrie (Mina)-25 decembrie (Crăciun) despre hoţi, ucigaşi şi făcătorii de rele, se aprindeau lumânările, intenţionat greşit, la capetele care se lipesc d