Peste 12.000 de sentinte si decizii pronuntate de Tribunalul Vrancea intre 2006 si 2008 sunt disponibile integral pe un site: www.jurisprudenta.org Presedintele Tribunalului, Adrian Neacsu, sustine ca este o premiera in Romania si ca doar cateva instante, ca Inalta Curte de Casatie si Justitie, publica sentinte dar in mod selectiv, pentru a asigura acces la jurisprudenta. Publicarea integrala a sentintelor, sustine Neacsu, este utila in primul rand avocatilor, care pot afla usor cum sunt judecate anumite cauze, dar si judecatorilor, care au nevoie de instrumente puternice si eficiente de documentare, mai ales in vederea unificarii practicii judiciare.
Presedintele Tribunalului Vrancea, Adrian Neacsu, sustine ca a realizat din resure proprii soft-ul care publica automat sentintele pe internet si anonimizeaza datele personale. Numele partilor, adresele si datele lor de identificare precum si numele judecatorilor sunt sterse, in cazul primilor aplicandu-se legea privind protectia datelor personale.
“Pana acum, ministerul explica faptul ca nu poate transparentiza activitatea instantelor deoarece nu gaseste o solutie tehnica in realizarea unui soft care sa anonimizeze automat datele personale. Aceasta problema este acum depasita. Softul l-a creat informaticianul sef de la Tribunalul Vrancea, Liviu Mircea. N-a costat nimic, decat munca suplimentara, mult talent si determinare. De acum tine de minister si CSM ca sistemul sa fie extins la toate instantele din tara”, a declarat judecatorul Adrian Neacsu pentru Hotnews.ro.
Neacsu: Romania se afla in preistoria bazelor de date publice
El sustine ca publicarea sentintelor ii obliga pe judecatori la mai multa responsabilitate, avand in vedere faptul ca sentintele pronuntate pot fi accesate de oricine, dar ca principalul beneficiar este chiar sistemul judiciar, care are la dispozitie