Aceste seriale bat recorduri de audienţă, iar succesul lor se bazează pe nevoia de poveşti, care să nu le pună însă oamenilor mintea prea tare la contribuţie. Deşi se numără printre cele mai controversate programe TV, telenovelele sunt iubite şi vizionate de români pentru că le dau posibilitatea de a trăi vieţile altora. Au fost inventate în America Latină în anii ’50. Primele au fost produse în Brazilia, Cuba şi Mexic, apoi au fost exportate în China, Rusia, Statele Unite şi, ulterior, în Europa de Est. Unele urmează reţeta – povestea unei fete sărace care se îndrăgosteşte de un bărbat dintr-o familie bogată, aventuri ale liceenilor sau ale unor tineri muzicieni -, altele inovează, temele fiind însă aceleaşi - dragoste, trădare, gelozie, suferinţă.
„Sclava Isaura”, deschizător de drumuri
În România, prima telenovelă - „Sclava Isaura” - a venit în 1992, la televiziunea naţională. A fost şi prima producţie de gen difuzată în Uniunea Sovietică, înainte de ’90. Antena 1 a fost primul post privat care a difuzat telenovele, începând din 1996.
Succesul telenovelelor a determinat trustul Pro să lanseze primul canal de nişă din ţară, dedicat exclusiv acestui gen de programe: Acasă TV a luat naştere în 1998. Tot trustul Pro a realizat şi prima telenovelă românească, „Numai iubirea”, care a dat naştere unui adevărat fenomen mediatic.
Serialul a înregistrat recorduri de audienţă, reuşind să aibă şi peste un milion de telespectatori din mediul urban pe episod. A urmat, în septembrie 2005, „Lacrimi de iubire”, cu mai multe personaje, intrigi şi răsturnări de situaţii, cum era prezentat la vremea respectivă.
Poveşti sută la sută româneşti
Tot în 2005, după un an şi jumătate de zvonuri, compania de producţie a lui Valeriu Lazarov, împreună cu Intact, a lansat o altă telenovelă autohtonă de succ