Pe distante scurte mergem cu bicicleta, in loc de masina. Ne asiguram ca usile casei sunt inchise si cand dam drumul la caldura fixam temperatura la 22 de grade in loc de 25 si purtam un pulover, asa rezuma Patrick Jaques, un locuitor din orasul belgian Bruges efectele crizei financiare asupra traiului omului de rand.
Situatia lui Patrick Jaques nu este insa singulara, in conditiile in care in Belgia "dispar" zilnic 250 de locuri de munca. "Simt aceasta criza mai ales cand trebuie sa cumpar benzina. Merg mai rar la restaurant si trebuie sa-mi reduc unele cheltuieli sau macar sa calculez pretul produselor pe care inainte le cumparam usor. Nu-i mai pot ajuta financiar pe cei apropiati. Sa zicem ca trebuie sa ma gandesc inainte de a cumpara ceva de teama ca s-ar putea sa nu-mi ajunga banii pana la sfarsitul lunii", spune Steve Deridder, vanzator la unul dintre chioscurile de ziare si reviste "Relay" din Bruxelles.
Criza financiara, ale carei prime efecte s-au simtit in SUA la sfarsitul lui 2006 si care pana acum a dus la caderea unor nume precum Bear Stearns, Lehman Brothers, Washington Mutual sau AIG se extinde tot mai mult in Europa.
De fapt, prima victima a aparut inca de anul trecut: banca Northern Rock care a fost nationalizata de guvernul britanic.
Insa daca in urma cu jumatate de an vorbeam despre situatia de pe Wall Street, in ultima luna cele mai importante publicatii economice europene au acordat pagini importante situatiei din Marea Britanie, Islanda, dar si institutiilor financiare din regiunea Benelux (Belgia, Olanda si Luxemburg) Aurelie Eeckhoudt, o studenta de 20 de ani din Bruxelles afirma ca deocamdata nu simte efectele crizei financiare si economice, dar ca are cunostinte care au pierdut banii pe care ii stransesera prin investirea lor la bursa.
Odata cu extinderea ei, criza financiara devine una economica, iar in acest c