Rata anuala a inflatiei s-a situat la 7,39% in luna octombrie a acestui an, in usoara crestere fata de nivelul de 7,3% inregistrat in luna septembrie. Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), alimentele, serviciile si marfurile nealimentare au continuat sa se scumpeasca.
In luna octombrie, preturile de consum au crescut cu 1,06% fata de luna anterioara, datorita scumpirii tarifelor la servicii cu 2,2%, a cresterii preturilor alimentelor cu 1,1% si a marfurilor nealimentare cu 0,5%.
Cresterea preturilor la produsele alimentare a fost cauzata de scumpirea oualelor cu 9,9%, branzei de vaca cu 3,84% si a fasolei boabe si a altor leguminoase cu 3,68%.
Dintre produsele nealimentare, scumpiri mai importante au fost la autoturisme si piese de schimb (2,91%), tutun si tigari (2,56%) si incaltaminte din piele (1,09%), iar dintre servicii, categoria alte servicii (4,83%), tarifele la cinematografe, teatre, muzee si cheltuielile cu invatamantul si turismul (4,59%) si cele la transporul aerian (3,35%) si telefonie (3,35%) au inregistrat cele mai mari cresteri.
Rata anuala se temperase in septembrie pana la 7,3%, dupa ce in august scazuse la 8,02%. In iulie, inflatia atinsese varful ultimilor trei ani, de 9,04%.
De la inceputul acestui an, in cosul de consum al romanilor, pe baza caruia INS calculeaza inflatia, alimentele au o pondere de 37,5%, marfurile nealimentare de 44,7%, iar serviciile cantaresc 17,8%.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) si-a revizuit, in cadrul ultimei sedinte de politica monetara din acest an, prognoza de inflatie pentru finalul lui 2008, de la 6,6% la 6,7%, in conditiile in care si-a propus o tinta de inflatie de 3,8% plus sau minus un punct procentual.
Valentin Lazea: Inflatia in octombrie a fost in concordanta cu asteptarile BNR
Economistul-sef al Ban