Milioane de oameni – copii, tineri, adulţi, vârstnici – stau zilnic cu ochii aţintiţi asupra unui ecran. Calculatoarele, televizoarele, telefoanele mobile, jocurile video au în comun ecranul care ne atrage ca un magnet. Dar un magnet cu efecte nocive asupra sănătăţii.
Noile tehnologii ne fac viaţa mai uşoară atât pe plan profesional, cât şi în activităţile de zi cu zi. Lucrăm la calculator, comunicăm cu ajutorul internetului şi al telefoanelor mobile, ne informăm rapid, economisim timp, energie şi bani. Şi, nu în ultimul rând, ne relaxăm privind la televizor sau ne distrăm cu ajutorul jocurilor video. Dar trebuie să vedem şi reversul medaliei. Noile tehnologii – utilizate în mod excesiv – ne provoacă probleme de sănătate: oboseală oculară, dureri de spate, insomnii, dependenţă.
Aceste riscuri sunt cu atât mai mari cu cât calculatorul, televizorul, telefonul mobil încep să fie utilizate din copilărie. Or, copiii şi adolescenţii sunt cei mai atraşi de mirajul tehnologiei informatice. Atracţia vine din posibilitatea de a explora şi de a comanda, pe care aparatura modernă le-o oferă copiilor şi tinerilor. Cu un simplu click, ei au puterea de a face ce vor cu obiectul din faţa lor – calculator, telefon, joc video, au plăcerea de a se distra, de a vorbi cu gaşca de prieteni. Astfel se creează o veritabilă relaţie între copil/adolescent şi tehnica modernă.
Cum trebuie să reacţioneze părinţii în faţa unei asemenea relaţii ce ajunge deseori la dependenţă? Pentru a afla răspunsul am apelat la psihologul Ştefania D. Niţă de la Centrul de Psihologie de Acţiune şi Psihoterapie. Ea spune că tehnologia modernă este şi prieten, şi duşman. Prieten pentru că reprezintă o vastă sursă de informaţii, pentru că dezvoltă capacităţile intelectuale ale copiilor şi adolescenţilor. Duşman pentru că, de cele mai multe ori, calculatorul este folosit