După zece zile, Festivalul Naţional de Teatru se încheie astăzi la Timişoara, cu spectacolul „Furtuna“, după Ostrovski. Sursa: www. fnt.ro
Ediţia din acest an a Festivalului Naţional de Teatru (FNT), al cărei selecţioner unic a fost Cristina Modreanu, se încheie astăzi cu unul dintre spectacolele-regal din secţiunea celor invitate din străină tate: „Furtuna“, după A. Ostrovski, regizat de Lev Erenburg. Spectacolul a fost prezentat de două ori şi la Sala Mare a Naţionalului bucureştean.
Regizorul Lev Erenburg, un fost doctor care s-a apucat târziu de teatru, a obţinut cu „Furtuna“, montată la Magnitogorsk, premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul „Masca de aur“ din 2008. Spectacolul are o poezie aparte a atmosferei ruseşti, un umor de situaţie de foarte bună calitate, iar montarea impresionează prin clipocirea unei ape, o „Volgă“ în miniatură, într-o oglindă de tavan. De altfel, spectacolele regizate de ruşi, cu actori ruşi, au fost unele dintre cele mai apreciate din acest festival.
Regizorul lituanian Kama Ginkas a venit la rândul său cu două spectacole de mare clasă: „Călugărul negru“, după Cehov, şi „Un poem ridicol“, după fragmente din „Fraţii Karamazov“. Marele Inchizitor este iritat de sacrificiul lui Hristos, pe care îl consideră întru totul inutil, atâta vreme cât omului i s-a dat liberul arbitru. Actorii ruşi au dat măsura întregului lor talent, iar Igor Yasulovich, în rolul Inchizitorului, a jucat chiar cu clavicula ruptă, având un monolog cutremurător, pe fundalul unor oameni mutilaţi sufleteşte şi trupeşte, care-şi poartă totuşi crucile în spate.
George Banu, omul-festival
Dacă la unele spectacole româneşti „de top“, de la Iaşi şi Sibiu, interpreţii lui Macbeth şi Hamlet (Doru Aftanasiu şi, respectiv, Ciprian Scurtea) au fost sub rol, iar montările asurzitoare cu împuşcături şi cu a