Cea mai mare provocare a proiectului european este implicarea producătorilor de ţiţei din zona caspică, atraşi în aceeaşi măsură şi de economiile emergente. Sursa: AP
Europa este în competiţie cu pieţele asiatice pentru atragerea petrolului caspic, iar identificarea resurselor pentru oleoductul care ar urma să lege ţărmul Mării Negre de cel al Adriaticii va fi una dintre marile provocări pentru dezvoltatorii proiectului, în condiţiile în care economiile emergente iau amploare într-un ritm superior celor occidentale. Astfel, producătorii din Orientul Mijlociu nu mai sunt condiţionaţi de Europa pentru a-şi vinde resursele petroliere, datorită consumului crescut de hidrocarburi din partea Chinei şi Indiei, mai ales.
„Dacă Uniunea Europeană nu-şi asumă urgent o decizie politică pentru a-şi asigura ţările caspice ca parteneri, s-ar putea ca oleoductul Constanţa-Trieste să nu mai aibă ce transporta“, a declarat, pentru EVZ, Gheorghe Ionescu, director tehnic al transportatorului de ţiţei Conpet, una dintre companiile româneşti implicate în proiect.
Furnizorii, cheia succesului PEOP
Preţul scăzut al ţiţeiului, faţă de cel din vară, şi conflictul din Georgia au mai temperat entuziasmul Azerbaidjanului şi al Kazahstanului faţă de posibilitatea evacuării producţiei lor prin conducta Constanţa-Trieste, cunoscută şi ca Pan European Oil Pipeline (PEOP).
„Proiectul are 100% şanse de reuşită, dacă asigurăm furnizarea de ţiţei“, ne-a spus, la rândul său, directorul general al Oil Terminal, Mihai Lupu.
Totodată, Ionescu a precizat că, după 20 noiembrie, va avea loc, la Constanţa, o nouă întâlnire a boardului director al companiei de proiect, formată din societăţile Oil Terminal şi Conpet (România), Jadranski Naftovod (Croaţia) şi Transnafta (Serbia), unde este aşteptată alegerea unui director general. Acest