Actuala criza financiara ii afecteaza in special pe cei care isi dezvolta afacerile cu ajutorul creditelor, in timp ce Zentiva nu are probleme din punctul de vedere al lichiditatilor, avand posibilitatea de a-si finanteze investitiile cash flow, a declarat Dragos Damian (foto), directorul general al Zentiva SA.
Chiar daca Zentiva nu este afectata in mod direct de problema creditelor, producatorul de medicamente recunoaste ca poate fi afectat indirect, adica prin partenerii cu care colaboreaza.
”Atat industria farmaceutica, in general, cat si Zentiva, in special, fac parte dintr-un conglomerat si nu pot ramane imune la actualul context economic. Chiar daca nu suntem afectati in mod direct de aceasta criza, pe viitor putem fi afectati prin prisma partenerilor nostri: daca acestia vor avea probleme, ne vor intarzia si pe noi, si astfel vom avea de suferit”, explica Damian contextul in care Zentiva ar putea suferi de pe urma crizei financiare globale.
Producatorul farmaceutic nu are in plan nici eventuale restructurari sau reduceri de personal, solutie la care au recurs multe companii pe timp de criza. “Nu am facut si nici nu avem in plan eventuale disponibilizari, ci tintim doar optimizarea si eficientizare fortei de munca”, adauga reprezentantul Zentiva.
Daca criza nu pare a fi un pericol asa de mare pentru atingerea tintelor, o problema mult mai importanta este evolutia cursului valutar. “Atat pe plan local, cat si la nivel de grup suntem foarte afectati de fluctuatiile cursului valutar: 75% din medicamentele din piata provin din zona EUR/CHF (euro/franci elvetieni), deci importatorii vor avea pierderi semnificative ale marjei de profit fata de anii precedenti”, considera Damian.
Conform acestuia, atunci cand a facut bugetul pentru 2008, Zentiva a luat in calcul un curs de 3,29 lei/euro. “Sumele de plata aferente contractelor incheiate in