De la inceputul acestui an scolar, asistentele si medicii scolari din Braila se confrunta cu o situatie delicata, in sensul ca, desi nu sint platiti din bugetul Ministerului Educatiei, sint obligati de catre actuala conducere a Inspectoratului Scolar Judetean sa acorde asistenta medicala in timpul diverselor competitii sportive organizate la sfirsitul saptaminii. In urma cu citeva zile, in prezenta liderilor de sindicat, medicii si asistentele de la cabinetele scolare au analizat acest aspect cu conducerea ASP si, la finalul discutiilor, de comun acord, au ajuns la concluzia ca, potrivit legislatiei in vigoare, acordarea asistentei medicale pe durata competitiilor sportive nu intra in atributiile cabinetelor medicale scolare.
Aceasta, pentru ca atributiile de baza ale personalului medico-sanitar scolar sint preponderent profilactice. De asemenea, atributiile includ si activitatile antiepidemice, indeosebi vaccinari impotriva unor agenti microbieni si virali care pot cauza boli transmisibile severe cum ar fi poliomelita, difteria, tetanosul, hepatita virala acuta. Cu alte cuvinte, un medic de medicina scolara trebuie doar sa asigure triajul epidemiologic, sa faca vaccinarile si sa asigure urgentele, atunci cind acestea apar.
Potrivit legislatiei in vigoare, medicii au in supraveghere unitatile de invatamint in functie de numarul de copii, un medic fiind normat la 2.000 de copii, iar o asistenta la 1.000 de copii. In momentul de fata, in Braila sint 14 medici scolari si doar doua scoli sint fara medic, Scoala "Mihai Eminescu " si "Perpessicius", aceste posturi urmind sa fie scoase la concurs.
Medicii scolari fac doar preventie si asigura urgentele
Referitor la obligativitatea cadrelor medicale de a acorda asistenta de specialitate copiilor in timpul intrecerilor sportive, conducerea ASP ne-a asigurat c