Agenţia Fitch a scos ţara noastră din categoria economiilor cu risc investiţional redus. La doar două săptămâni după ce Standard&Poor’s “a penalizat” România, Fitch reduce cu două trepte ratingul ţării noastre şi o clasează în grupa de risc speculativ. Agenţia de evaluare Fitch a redus ieri ratingul României pentru creditele pe termen lung în valută cu două trepte, de la “BBB” la “BB+”, cu perspectivă negativă. Retrogradarea determinată de îngrijorările analiştilor Fitch privind capacitatea de a evita o criză severă scoate România din categoria statelor cu calificativ “investment grade”.
Decizia este similară cu cea luată de agenţia Standard& Poor’s în urmă cu doar două săptămâni, când ratingul ţării noastre pentru împrumuturile în valută pe termen lung a fost redus la “BB+” de la “BBB-“. Recent, Moody’s a anunţat că ratingurile acordate ţărilor emergente (categorie în care se înscrie şi România) vor rămâne nemodificate în următoarea perioadă.
Totuşi, în condiţiile în care tensiunile de pe pieţele interbancare şi ieşirile de capital vor continua şi în prima parte a lui 2009, agenţia va avea în vedere o reevaluare a respectivelor ţări. Concret, calificativele acordate de agenţiile de evaluare reflectă capacitatea respectivelor ţări de a-şi rambursa datoria externă.
România, incapabilă să evite o criză severă?
Tot ieri, Fitch a redus şi ratingurile Bulgariei, Ungariei şi Kazahstanului, iar ca urmare directă a retrogradării României, a scăzut şi calificativele acordate oraşelor Bucureşti şi Oradea. De scăderi ale ratingului au avut parte şi băncile BCR, BRD Soc Gen, Bancpost, UniCredit Ţiriac Bank şi Banca Românească.
Scăderea ratingului reflectă îngrijorările analiştilor Fitch cu privire la cadrul de politică macroeconomică a României, dar şi abilitatea ţării de a evita o criză economică şi financ