Cartea „Portrete de societate“, de Gabriel Badea-Păun, a fost premiată de Academia de Arte Frumoase din capitala Franţei.
Istoricul de artă Gabriel Badea-Păun a fost premiat de Académie des Beaux Arts din Paris pentru cartea sa „Portraits de Société“, publicată de cea mai prestigioasă editură de artă din Franţa, Citadelles et Mazenod. (Versiunea în limba engleză a fost publicată de Thames&Hudson din Londra şi, în Statele Unite, de Vendome Press din New York).
Premiul „Cercle Montherlant“ al Academiei de Arte Frumoase din Paris, în valoare de 10.000 de euro, recompensează în fiecare an autorul unei lucrări originale consacrate artei, scrisă în limba franceză. Juriul prestigioasei instituţii apreciază că lucrarea istoricului de artă român reprezintă o premieră, înfăţişând „pentru prima dată o somptuoasă galerie de portrete de la începutul secolului al XIX-lea până în 1950“.
Vândut deja în 30.000 de exemplare, o performanţă pentru o carte de artă, succesul de librărie, dar şi printre specialişti se explică prin originalitatea subiectului şi a abordării sale. Ca urmare a tezei de doctorat pe care a susţinut-o la Sorbona, consacrată portretistului monden Antonio de La Gandara, Gabriel Badea-Păun a început să analizeze cu pasiune Belle Epoque şi a descoperit că există un adevărat gol istoriografic privind portretul de comandă din secolul al XIX-lea, subiect ocolit de istoricii de artă francezi. „După cronicile avute în revistele de specialitate, cred că istoricii de artă au fost interesaţi de abordarea pe care am dat-o subiectului, ceva între istoria artei şi sociologie, care, în cazul portetului de comandă, mi se părea inevitabilă“, explică autorul. „Publicul larg cred că a fost interesat de ilustraţii şi legendele care le însoţesc“, adaugă el.
Chipuri aristocratice în saloanele Parisului
Ilustraţiile şi leg