Zilnic se cumpără peste 300 de astfel de produse. Specialiştii spun că în pofida preţului de dumping, calitatea lor este una îndoielnică. Uşa metalică fabricată în China este o prezenţă des întâlnită în fiecare scară de bloc. Lucrurile sunt însă pe cale să se schimbe. Românii au început să sesizeze minusurile evidente ale produselor „made in China”. Acest tip de uşă metalică costă maximum 500 de lei, „se poate strica într-o lună-două şi nici măcar nu izolează”, potrivit Mirelei Bichiceanu, director Waldek.
Uşile chinezeşti pot pune pe fugă hoţii neexperimentaţi. Nu vă puneţi încredere în ele dacă staţi într-o zonă cu „profesionişti”. An de an, în România se vând 10.000 de astfel de uşi, formând o piaţă de 16,2 milioane de euro. Anul acesta a înregistrat un uşor recul după creşterile galopante din anii anteriori.
„Uşile chinezeşti au intrat puternic pe piaţa din România. Au un preţ bun, în mod ciudat sub preţul minim de producţie. Până acum vindeau foarte mult lunar. Acum au mai crescut ca preţ şi se vând mai greu”, spune Sorin Nicolau, director de producţie al companiei Maco România.
Românii au învăţat din experienţele anilor anteriori. Mulţi au sesizat că locuinţa lor pierde la fel de multă căldură în ciuda uşii impunătoare. „În acest an s-a observat o scădere a importurilor din China. Majoritatea clienţilor au renunţat la aceste produse după ce s-a convins de calitatea lor”, explică şi Alexandru Bejinaru, director marketing Megadoor.
Preţuri între 300 şi 1.500 de lei
Pe piaţa uşilor metalice, preţul poate reprezenta unul din factorii după care să vă orientaţi. Dacă uşile lipsite de izolaţie sau cele formate din două bucăţi de tablă, care au la mijloc bucăţi de PAL, pot fi procurate scoţând din buzunar între 300 şi 700 de lei, cele de o calitate superioară se vând chiar şi cu peste 1.500 de le