Debandada politica, dublata de aruncarea in lupta electorala a tot felul de pomeni cu potential ecou la votanti - initiate de guvern sau, si mai si, de catre opozitie, prin santaj la adresa Executivului minoritar, care nu cunoaste din pacate institutia demisiei - au spulberat pur si simplu relativul avantaj pe care Romania il avea in fata actualei crize financiare internationale.
Fiind in principal o criza a speculatiilor care au intrecut masura si care au scapat de sub orice control, din cauza dereglementarii pietelor financiare, lichidarii separatiilor intre diferitele segmente distincte ale acestora, precum si sofisticarii nenecesare a produselor financiare, criza, in mod obiectiv, a lovit in plin tocmai tarile pe ale caror piete financiare se desfasurau respectivele speculatii, indeosebi SUA. }arile emergente, cu piete financiare, pe de o parte, nemature, dar si, pe de alta parte, nedesfasurand tocmai acest gen de operatiuni speculative, au aparut intr-un fel protejate. Impactul asupra lor avea sa fie indirect.
Criza financiara de pe pietele mature avea sa determine in mod obiectiv o goana furibunda dupa bani lichizi pentru platile urgente, din operatiuni curente sau din datorii scadente. Cand morisca nu mai merge si se alearga in disperare dupa bani pe piete, nu mai conteaza avutiile mobiliare sau imobiliare, care se depreciaza vazand cu ochii, ci banii lichizi, adica numerarul sau banul imediat mobilizabil (conturi curente, depozite etc.). Se declanseaza o criza de lichiditati! Cautat de toata lumea, banul devine rar si scump. Pentru tarile emergente, aceasta inseamna inasprirea accesului la finantari internationale atat âfizicâ, cat si din punctul de vedere al costului. Si, evident, cu cat necesarul de finantare internationala este comparativ mai mare in cazul unei tari, cu atat impactul crizei financiare internationale este mai puternic res