Educaţie pe toată linia ieri în Parlament. Senatorii au dat primii startul, trântind hotărât ordonanţa de urgenţă împotriva măririi salariilor profesorilor. Deşi au dat astfel un avertisment Executivului, totuşi aleşii nu au vrut să-l şi pună pe liber printr-un vot favorabil la moţiunea de cenzură, preferând să amâne dezbaterea.
În timp ce în faţa Parlamentului, puţin înainte de prânz, aproape 100 de sindicalişti din învăţământ protestau în tăcere, senatorii au reuşit o prezenţă – record, 105, la şedinţa de plen şi, în ciuda eforturilor liberalilor de a amâna în vreun fel votul, au respins ordonanţa anti-mărirea salariilor profesorilor. Prezent la dezbateri, ministrul Varujan Vosganian a făcut eforturi să îi convingă pe senatori de justeţea deciziei Guvernului de a proroga măririle salariale pentru aprilie 2009, “fluturându-le” efortul financiar pe care ar trebui să îl suporte anul viitor bugetul de stat în cazul aplicării legii de mărire a salariilor profesorilor: nu mai puţin de 4,2 miliarde de lei. În afara PNL şi UDMR, după cum era normal, ceilalţi senatori au rămas insensibili la argumentele prezentate de Vosganian şi ulterior şi de fostul ministru al Muncii, Paul Păcuraru. Liberalii au mai încercat şi în timpul unei pauze de consultări să îi convingă pe ceilalţi lideri de grup să amâne votul asupra OUG 136/2008, pentru o sesiune următoare, dar eforturile lor au eşuat. Ca atare, supusă la vot, OUG 136/2008, care proroga aplicarea măririlor salariale pentru profesori, a fost respinsă ferm: 79 de voturi pentru respingerea ordonanţei de prorogare şi numai 13 pentru adoptarea OUG şi 2 abţineri.
MINGEA, ÎN TERENUL CAMEREI
Cum Senatul a fost prima cameră sesizată cu dezbaterea Ordonanţei de Urgenţă 136/2008, problema se pasează acum la Camera Deputaţilor. Conform Regulamentului, dacă în termen de 3 zile legea de respingere a OUG 136/2008 nu va