Uniunea Armenilor, asociatie a carei presedinte este ministrul finantelor, Varujan Vosganian, a dobandit, saptamana trecuta, statutul de asociatie de utilitate publica. Acest titlu nu mai ofera, insa, aceleasi avantaje ca in ultimii ani, fiind abrogate prevederile care le acordau prioritate la fondurile bugetare si dreptul de a li se concesiona servicii publice fara caracter comercial. Castigul obtinut de o organizatie care devine de utilitate publica este faptul ca statul recunoaste importanta activitatii sale si ca are drept de folosinta gratuita a bunurilor proprietate publica.
In speta scapa de plata chiriei pentru sediu, daca acesta este in proprietatea statului, si se poate folosi de imobilele pe care deja le-a inchiriat fara grija ca un eventual contract de inchiriere ar expira.
Guvernul a decis, in sedinta sa din 4 noiembrie, sa acorde statut de utilitate publica atat Uniunii Armenilor din Romania cat si Comunitatii Rusilor Lipoveni din Romania, dupa ce, in luna ianuarie, facuse acelasi lucru in cazul Asociatiei Italienilor din Romania. Nota de fundamentare in cazul Uniunii Armenilor, prezentata pe site-ul Secretariatului General al Guvernului, a avut nevoie de semnatura a doi ministri: cel al justitiei si cel al finantelor. Acesta din urma, Varujan Vosganian, este si presedintele Uniunii Armenilor.
Potrivit acestui document, Uniunea Armenilor "contribuie la promovarea si respectarea drepturilor omului, cu particularitate a celor referitoare la minoritatile nationale" si "va contribui la cunoasterea de catre majoritate a valorilor specifice patrimoniului cultural al minoritatilor nationale, precum si la promovarea diversitatii etnice, culturale, lingvistice si religioase a Romaniei, la consolidarea bunelor relatii interetnice in tara noastra". Se mai precizeaza, de asemenea, ca "declararea asociatiei „Uniunea Armenilor din Rom