Analistii apreciaza ca reducerea ratingului acordat Romaniei de catre agentia de evaluare Fitch sub nivelul investment grade, este nemeritata, amuzanta, nejustificata si fara precedent in cazul unei tari membre a UE, explicand ca analiza agentiei este incompleta si nu tine cont de fundamentele economice.
Decizia Fitch vine dupa ce Standard&Poor's a redus si ea, in luna octombrie, ratingul Romaniei sub pragul investment grade, considerand ca exista riscuri determinate de necesarul ridicat de finantare de pe pietele internationale de credit.
"Scaderea de rating este nejustificata. Argumentele sunt in principal relative la alte tari din regiune care sunt inca incluse in categoria "investment grade", iar Romania este singura exceptie", spune Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
El noteaza ca ponderea datoriei publice in Produsul Intern Brut (PIB) este redusa la niveluri de sub 20% si, mai mult, pe un trend descrescator. Practic, doar Letonia si Estonia inregistreaza ponderi mai scazute, in timp ce restul statelor din regiune membre ale UE au grade de indatorare mai ridicate. "Deciziile privind ratingul de tara ar fi trebuit sa astepte prezentarea unui buget multianual de catre noul Guvern. Ar fi fost o evaluare corecta si un semnal pentru urmatorul Guvern, daca politicile adoptate nu erau sustenabile", apreciaza Anghel.
Fitch si S&P au adus in discutie problema deficitului de cont curent, Fitch chiar subliniind faptul ca se asteapta ca acesta sa creasca fata de anul trecut, la peste 14% din PIB, alimentat de un ritm foarte ridicat de crestere a creditarii.
"In realitate, cifrele arata ca ajustarea deficitului de cont curent a inceput deja, acesta scazand chiar ca procent din PIB, iar creditarea incetineste substantial", precizeaza Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania.
Si Anghel spune ca ponderea deficitului de con