Oficialii G-20 cer guvernelor reducerea urgentă a costurilor de creditare pentru a contracara criza. Miniştrii de finanţe ai G-20 au hotărât că fiecare stat trebuie să-şi gândească un plan de stimulare a creşterii economice pentru a servi propriilor nevoi. Investitorii s-au reîntors pe pieţele bursiere în speranţa că planul financiar anunţat de China va opri o eventuală recesiune a economiei globale.
Asta în timp ce miniştrii de finanţe şi guvernatorii băncilor centrale ai statelor membre G-20 s-au întâlnit la Sao Paulo pentru a discuta despre acţiunile care ar putea contracara criza financiară. Indicele Dow Jones a câştigat ieri peste 2%, ca de altfel şi bursele din Europa şi din Asia, relatează AP.
Detaliile vor fi discutate de şefii de stat
Întâlnirea reprezentanţilor G-20 de la sfârşitul săptămânii trecute precede summitul liderilor de stat ai G-20, care va avea loc pe data de 15 noiembrie. În comunicatul oficial, miniştrii de finanţe au afirmat că s-a ajuns la un consens în privinţa celor mai importante principii ale viitoarei reforme a sistemului financiar global şi au cerut guvernelor să reducă urgent costurile de creditare pentru a contracara criza financiară.
Propunerile detaliate vor fi discutate pe 14-15 noiembrie la Washington. Reprezentanţii G-20 - din care fac parte cele mai importante economii ale lumii, printre care, Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia, Japonia, SUA, Brazilia, India, China, Rusia, - au cerut guvernelor din întreaga lume să majoreze cheltuielile guvernamentale pentru a stimula economia.
Fiecare stat va fi nevoit să gândească propriul plan de stimulare specific nevoilor sale, a declarat subsecretarul american pentru politică externă al Trezoreriei SUA, David McCormick, citat de AP. „Nu vrem să trecem de la lipsa unor reglementări la măsuri excesive, însă vrem s