Bursele din Europa si Asia au reactionat pozitiv dupa ce China a dezvaluit planul sau in valoare de 586 mld. dolari menit sa stimuleze economia si dupa ce liderii mondiali au anuntat noi reduceri ale ratelor de politica monetara, scrie Bloomberg. Petrolul si cuprul au urmat acelasi trend, preturile lor apreciindu-se, in timp ce yenul, moneda japoneza, s-a depreciat.
"Este foarte incurajator", a afirmat Virginie Maisonneuve, ceea ce conduce fondul de actiuni in cadrul Schroder Investment Management din Londra. "Avem nevoie de o implementare rapida. Din punctul de vedere al impactului pe care il va avea, acesta va fi cu siguranta unul pozitiv."
Indicele MSCI World a castigat 1,6%, pana la 954,36 puncte in cadrul sedintei de tranzactionare de la Londra, punand punct unei pierderi de 40% pe care acesta a cunoscut-o in decursul acestui an.
Indicele european Dow Jones Stoxx 600 se apreciase cu 2,8% la jumatatea sedintei de tranzactionare, iar MSCI Asia-Pacific a crescut cu 3,2%.
Nici indicii nationali nu au facut nota discordanta, indicele german DAX crescand cu 3,5%, cel francez CAC 40 cu 3,4%, iar FTSE 100, indicele londonez, cu 3%.
Indicele Chinez CSI 300 a urcat cu 7,4%, in timp ce indicele japonez Nikkei 225 a crescut cu 5,8%.
Bursele statelor cu piete emergente au avut o evolutie pozitiva. Atat actiunile si obligatiunile, cat si monedele s-au apreciat. Indicele MSCI Emerging Market a urcat 3,4%, alaturi de Micex din Rusia care si-a adaugat 8,1% si de Indicele de referinta din India, care a crescut cu 4,4%. Zlotul polonez si forintul maghiar s-au apreciat in raport cu moneda americana.
Yenul a pierdut lupta cu moneda euro, depreciindu-se cu 1,7%, pana la un raport de schimb de 127,24 yeni per euro, pe fondul speculatiilor ca programul anuntat de China va oferi investitorilor increderea necesara ca acestia sa cumpere active ce pr