După ce ani la rând a fost ocolită de investitori pentru că nu genera câştiguri rapide, Germania a revenit în atenţia acestora tocmai datorită stabilităţii pe care o oferă. Care este cea mai bună piaţă imobiliară din Europa pentru investiţii? Cu siguranţă nu Spania sau Anglia. Acum, toate privirile se îndreaptă înspre Germania. Creşterile modeste ale preţurilor proprietăţilor nu au inclus şi Germania în rândul ţărilor cu rate mari de câştig. Investitorii au mizat pe pieţe mature ca Spania, Finlanda, Grecia şi în ultimii ani, tot mai des, pe pieţe emergente precum România. Cei care au făcut afaceri în Germania nu au căutat câştiguri rapide.
Preţurile din rezidenţial au rămas relativ stabile în ultimii trei ani. Un apartament cu două camere dintr-un cartier bun al Berlinului poate fi achiziţionat cu numai 50.000 de euro. În Bucureşti, suma este suficientă doar pentru o garsonieră. În urmă cu trei ani, apartamentul din Berlin costa tot 50.000 de euro, pe când în Bucureşti cu aceeaşi bani puteai cumpăra o locuinţă cu trei camere.
Chiar şi în contextul actual, şansele ca preţurile să scadă în mod spectaculos sunt aproape inexistente, spun analiştii. „Piaţa imobiliară din Germania se schimbă, dar nu radical”, a declarat John Hitchcox, preşedintele companiei imobiliare Yoo, citat de publicaţia „PropertyWise“.
Piaţa hotelieră promite randamente de 14%
Tocmai de aceea, mişcările de pe piaţa financiară nu au avut un impact semnificativ asupra domeniului imobiliar german. La jumătatea anului în curs vânzările de pe sectorul comercial erau mai puţine, dar preţurile nu scazuseră. În continuare, proprietăţile nu dau semne de devalorizare. Dar nici creşterile nu sunt semnificative.
Investitorii care au ales segmentul rezidenţial nu s-au aşteptat să obţină venituri importante din revânzare, ci din închiriere. Do