Creditul in valuta va deveni din ce in ce mai rar si mai scump in Romania, pe fondul scaderii ratingului de tara, dar si al diminuarii apetitului bancilor straine de a acorda linii de finantare bancilor din Romania, a declarat miercuri presedintele CEC Bank, Radu Gratian Ghetea, citat de NewsIn.
"E clar ca, intr-un viitor foarte apropiat, creditul in valuta va fi din ce in ce mai rar si mai scump. La aceasta contribuie retrogradarea Romaniei de catre agentiile de rating, mai ales ca bancile din piata locala nu pot avea un rating peste cel al tarii. Va incepe inca de pe acum sa se manifeste o diminuare a apetitului bancilor din strainatate de a acorda linii de finantare bancilor din Romania. Asta nu inseamna ca finantarea va disparea, insa unele linii vor fi prelungite, altele nu", a spus Ghetea.
El a avertizat ca la baza acestei tendinte sta contextul dificil din tarile de provenienta ale bancilor cu activitate in Romania.
Ghetea a apreciat drept nefondate deciziile agentiilor de rating de a retrograda Romania, calificandu-le drept "masuri luate fara a cunoaste realitatea din Romania".
Presedintele ARB si al CEC Bank considera ca Romania nu are nevoie de un ajutor din partea FMI si ca o varianta mai adecvata, in cazul in care va fi nevoie, ar putea fi o facilitate de tip stand-by.
Referitor la intalnirea reprezentantilor comunitatii bancare din Romania cu premierul Tariceanu, Ghetea a spus ca, in cadrul discutiilor, au existat pareri din partea unor bancheri, potrivit carora ar fi necesare modificari ale reglementarilor bancii centrale. Presedintele ARB nu a dat detalii suplimentare.
Premierul a adus in discutie posibilitatea de aplicare a unor masuri de sustinere a IMM-urilor, a mai spus Ghetea. Creditul in valuta va deveni din ce in ce mai rar si mai scump in Romania, pe fondul scaderii ratingului de