Nouă bucătari-şefi de la hoteluri, restaurante şi ambasade din Bucureşti s-au întrecut în prepararea celor mai fine şi spectaculoase mâncăruri care au la bază cartoful. Timp de câteva ore "regele-cartof" şi-a trăit momentele lui de glorie.
Cartofi gătiţi la abur, umpluţi cu praz şi creveţi, bruschete de cartofi, cartofi prăjiţi sau palmier pane, sunt doar câteva "ipostaze" în care s-a aflat "regele-cartof" într-o competiţie inedită. Organizaţia Naţiunilor Unite, la iniţiativa Republicii Peru, a declarat anul 2008, Anul Internaţional al Cartofului. În acest context, Ambasada Republicii Peru la Bucureşti a organizat la Romexpo, la sfârşitul lunii octombrie, competiţia cu tema "Cele mai bune reţete de cartofi din România".
Din juriul concursului, compus din experţi în gastronomie, au făcut parte Excelenţa Sa Elard Escala, Ambasador al Republicii Peru în România, Răzvan Pîrjol, preşedinte al THR, Sorin Chiru, preşedintele Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Cartof şi Sfecla de Zahăr Braşov, Paula Popoiu, director general al Muzeului Satului din Bucureşti, Mihai Olărescu, artistul Ion Tămâian şi Carmen Drăgan (redactor Jurnalul de bucătărie). Aceştia au apreciat gustul preparatelor, forma de prezentare, originalitatea şi creativitatea maeştrilor bucătari.
ConcurenţiiCei nouă bucătari, care s-au întrecut pentru câştigarea Trofeului Cartoful de Argint (argint, pentru că Republica Peru este principalul producător al acestui metal preţios) au fost talentaţi, creativi şi bine pregătiţi. Am încercat să aflăm şi noi câteva dintre secretele preparatelor gătite de ei. "Reţeta pe care am preparat-o azi este o invenţie proprie. Foarte mulţi bucătari pot găti o dantelă de parmezan, dar eu am combinat-o şi cu câteva ierburi. Reţeta pe care am preparat-o la concurs poate fi gătită de orice gospodină acasă la ea, este vegetar