» Cazul incheiat ieri cu obligarea chirurgului Naum Ciomu la plata unor daune morale de 500.000 de euro catre pacientul caruia i-a taiat penisul deschide drumul catre reglementarea domeniului asigurarilor de malpraxis.
» Cazul "Ciomu" va deveni un precedent – este de parere deputatul Sorin Paveliu, medic, care afirma ca asigurarile de culpa medicala ar trebui sa functioneze ca asigurarile auto: in caz de accident, compania plateste automat despagubirea.
» Anual, companiile de asigurari aduna circa 3 milioane de euro pe politele de malpraxis numai de la medici si asistenti medicali, spun specialisti in domeniu.
Un tanar a murit de la o operatie de amigdalita, unei fete i s-a taiat o mana in loc sa fie operata de apendicita, unui copil i se da aspirina pentru raceala si moare de meningita, unuia i-a fost pus in ghips piciorul rupt fara sa i se faca radiografie, drept pentru care dupa doua zile piciorul s-a cangrenat si i-a fost taiat. "Performantele" unora dintre medicii romani ii sperie pe pacienti, iar asigurarile de malpraxis nu sunt eficiente. Pentru ca un pacient sa primeasca daune in urma unei greseli a medicului, trebuie sa-l dea in judecata, sa deschida un proces civil in care instantele sa stabileasca daca medicul este vinovat si la ce suma se ridica despagubirile catre pacientul respectiv in urma malpraxisului dovedit. Medicul Sorin Paveliu, autorul actului normativ privind malpraxisul, spune ca "normele de aplicare a legii facute de Executiv nu ajuta pacientul".
"Mecanismul de aplicare a legii malpraxisului este complet viciat. De ce trebuie ca pacientul sa dea in judecata medicul sau spitalul? In alte tipuri de asigurari nu exista aceasta procedura", afirma Paveliu. "Cand se petrece un accident auto, firma asiguratoare plateste despagubirea automat, nu prin instanta. Daca are dubii, dupa ce plateste suma