Situatia de la Dacia Pitesti este o mostra cat se poate de concludenta pentru raul pe care politicul il poate provoca economiei atunci cand guvernantii vor sa o ia pe scurtatura, ignorand efectele deciziilor luate.
Uzina de la Mioveni isi trimite oamenii in somaj tehnic din cauza scaderii drastice a vanzarilor de masini. Mai precis, acestea s-au redus cu o treime si este posibil ca la nivelul intregului an sa se injumatateasca fata de 2007.
E drept, in toata lumea industria auto este in suferinta din cauza crizei financiare mondiale, criza care a determinat reducerea importurilor de Loganuri. Romanii inca nu sunt afectati cu adevarat de criza, insa acceseaza mai greu un credit sau leasing. Acestea sunt insa doar circumstante agravante.
Principala cauza trebuie cautata in alta parte. Este vorba despre taxa de poluare din cauza careia Romania este asaltata de masini vechi. Aceasta taxa sufoca Dacia careia a inceput sa-i mearga tot mai rau din momentul in care taxa a devenit cu atat mai mica cu cat masina este mai veche. Ca dovada, in primele 9 luni ale anului in tara au fost aduse 94 de mii de masini second hand, majoritatea mai vechi de 4 ani.
Foamea iresponsabila de bani
Cand a lansat controversata taxa, guvernul Tariceanu a avut macar un argument viabil. Taxa era menita sa incurajeze innoirea parcului auto si initial cuantumul ei era cu atat mai mare cu cat masina era mai veche.
Asa se face ca masinile noi si nepoluante erau cel mai putin taxate. O asemenea formula s-a dovedit insa anticoncurentiala cat timp o masina second hand adusa din UE era serios taxata, in vreme ce pentru o masina second hand identica, dar luata din Romania, cumparatorul nu platea nicio taxa.
Suspus procedurii de infringement, guvernul a schimbat foaia. Nu, nu a eliminat taxa, cum ar fi trebuit, ci a sucit-o.