Uzina Dacia, Mioveni. Ieri-dimineaţă, angajaţii din schimbul 3 ieşeau, abătuţi, pe porţile uzinei. Sursa: Dan Badea
Vestea că producţia va fi oprită total între 20 noiembrie şi 7 decembrie i-a făcut pe angajaţii de la Dacia să se gândească la ce este mai rău. De altfel, într-un interviu acordat site-ului evz.ro, vicepreşedintele Dacia, Constantin Stroe, vorbeşte despre „o situaţie vecină cu drama“.
Dacă angajaţii de la liniile de asamblare se gândesc deja la siguranţa locului de muncă, cei care lucrează în celelalte secţii ale uzinei se bucură că au încă unde să vină la servici.
„Eu nu lucrez la asamblare, aşa că voi avea program de lucru şi de acum înainte. Dar va fi vai de noi. Cred că de la anu’ vor da afară pe rupte“, se plânge Ioan Ilie, angajat la secţia de turnătorie. În schimb, pentru un tânăr de 25 de ani, încadrat la liniile de producţie, viitorul pare şi mai sumbru. „Eu nu am contract definitiv de muncă, aşa că atunci când îmi va expira, o să fiu dat afară, dacă lucrurile vor merge din rău în mai rău. Dacă se va întâmpla ca în Franţa, va fi foamete în Mioveni“, mărturiseşte tânărul.
Piaţa internă a scăzut cu 30%
Pe de altă parte, directorul general al Automobile Dacia, François Fourmont, a evitat ieri să facă previziuni privind situaţia de la Mioveni. „Deocamdată ne ajustăm activitatea în funcţie de evoluţia pieţei auto şi sperăm că activitatea nu va deveni mai îngrijorătoare decât este“, afirmă François Fourmont.
În schimb, vicepreşedintele Dacia, Constantin Stroe, atrage atenţia asupra situaţiei critice de la Mioveni. „E vorba de o situaţie vecină cu drama, pentru că piaţa internă a căzut cu o pondere de 30%, pentru că piaţa pe noiembrie se previzionează cu pierderi de 50% faţă de anul trecut, pentru că exportul nu poate compensa toate aceste căderi şi pentru că automobilele se