Olanda va interzice, incepand cu 1 decembrie, cultivarea si comercializarea ciupercilor halucinogene proaspete. Ministerul Sanatatii justifica aceasta decizie prin faptul ca ciupercile halucinogene "risca sa genereze un comportament imprevizibil", precizeaza AFP.
"Vanzarea ciupercilor halucinogene uscate era deja interzisa de mai mult timp. Aceeasi interdictie va fi aplicata si ciupercilor proaspete", a precizat ministrul sanatatii, Ab Klink.
In martie, o tanara frantuzoaica de 17 ani s-a sinucis, aruncandu-se de pe un pod din Amsterdam, dupa ce consumase ciuperci halucinogene. Acest incident a provocat, in societatea olandeza, o dezbatere asupra riscurilor legate de consumul ciupercilor halucinogene, care s-a incheiat cu interzicerea acestora.
Chiar daca nu s-a reusit stabilirea unei legaturi directe intre consumul ciupercilor si moartea tinerei, majoritatea deputatilor au cerut interzicerea acestora.
Potrivit unui raport al serviciilor sanitare ale orasului Amsterdam, publicat in mai, 92% din incidentele legate de consumul de ciuperci halucinogene in 2007 s-au inregistrat in randul turistilor straini.
Consumul de ciuperci halucinogene a generat, in 2005, 70 de incidente, in timp ce consumul de alcool a fost la orginea a 2.050 de incidente.
"Smartshops" care comercializeaza aceste ciuperci, amenintate cu inchiderea, au anuntat deja ca vor contesta interdictia in justitie. Olanda va interzice, incepand cu 1 decembrie, cultivarea si comercializarea ciupercilor halucinogene proaspete. Ministerul Sanatatii justifica aceasta decizie prin faptul ca ciupercile halucinogene "risca sa genereze un comportament imprevizibil", precizeaza AFP.
"Vanzarea ciupercilor halucinogene uscate era deja interzisa de mai mult timp. Aceeasi interdictie va fi aplicata si ciupercilor proaspete", a precizat ministru