Administratorii de fonduri mutuale isi pregatesc si alte solutii pentru a se apara de iesirile mari de capital in intervale scurte de timp, cum ar fi posibilitatea de a suspenda temporar rascumpararile de titluri.
Astfel, drept masura de precautie, Raiffeisen AM a inclus in prospectele de emisiune ale fondurilor care investesc pe Bursa posibilitatea de a suspenda temporar emisiunea si rascumpararea de unitati de fond, in situatii exceptionale cum ar fi suspendarea temporara a tranzactiilor pe o piata reglementata.
Cand tranzactiile pe Bursa au fost suspendate pe 8, 9 si 10 octombrie, si mai apoi pe 27 octombrie, niciunul dintre fondurilor romanesti de investitii nu a avut operatiunile suspendate, investitorii putand face subscrieri si retrageri din fonduri. Spre deosebire de fondurile straine de investitii cu plasamente pe piata locala, precum cele administrate de compania suedeza East Capital si compania olandeza Middle Europe Investments, care si-au suspendat operatiunile de subscriere si rascumparare in acele zile.
Contextul corectiilor puternice din ultimele luni, cand Bursa de Valori Bucuresti a fost inchisa timp de cateva zile, a ridicat fondurilor de actiuni probleme legate de evaluare a activelor.
Cresterea comisioanelor de retragere a fost pana acum principalul scut cu care administratorii fondurilor de actiuni se apara de volatilitatea ridicata si speculatori.
Majoritatea administratorilor care detin fonduri de actiuni in portofoliu au decis inca de la inceputul anului sa majoreze pana la de trei ori valoarea comisioanelor de retragere pentru investitii mai mici de 30 de zile. Masura a fost motivata in principal de decalajul care exista intre calculul unitatii de fond si evolutia pietei de actiuni, investitorii putand anticipa cu pana la trei zile cursul unitatii de fond.
Comisioanele de rascumparare se constituie ca venit